Min blogg

21. okt, 2019

Det er mange som har en tanke om at vi kvinner, enten er en veldig god mamma, eller så er vi en veldig god karrierekvinne. I manges øyne, så klarer vi liksom ikke begge deler.

Det er feil, så utrolig feil. Jeg har alltid fått det til. Jeg hadde to jobber, og jobbet 5-7 dager i uken fra jeg gikk på ungdomsskolen til jeg gikk ut av BI. Jeg har ofte hatt 2-3 ulike verv ved siden av jobben. Det er ikke umulig. Det handler om effektivitet, men utfordringen er at jeg tidligere har gjort dette litt feil. Jeg har prøvd å multitaske, og jeg har ikke minst stresset meg syk.

Det handler bare om effektivitet, men det handler om å holde stressnivået nede, det handler om kontrollen av egen hverdagslogistikk. Det er de små triksene du selv kan gjøre for å ikke bli slitt i alle retninger, klare å gjøre alle fornøyd samtidig som du ikke dør av stress.

En ting jeg gjør, er å lage lister. Hver morgen, rett etter en mini treningsøkt,så lager jeg en liste over 5 ting jeg skal klare å utføre den dagen. Jeg utfører stort sett mye mer enn dette, og jeg har mye mer i min kalender, men jeg får boostet min selvfølelse og mestringsfølelse hver dag. Jeg føler at jeg har mer kontroll, jeg bruker starten av dagen mer systematisk, og jeg får utført langt mer enn jeg har fått til tidligere.

Dø av stress har jeg allerede testet ut. Som jeg nevnte tidligere, lå jeg innlagt med ett lite hjerteinfarkt før jul. Livslinjen ble flat på maskinen tre ganger den natten, og jeg måtte starte å leve etter egne råd. Og det fungerer, tro meg.

Jeg blir ikke noe body builder av mine daglige treningsøkter, men dette kombinert med at jeg har en mindfull session med en liten meditasjonsøkt på fem minutter hver dag gjør at jeg føler meg skarpere, og mer tilstede. Når jeg får dette inn i min daglige økt, så reduserer jeg både kortisolnivåetog adrenalin nivået i kroppen. Det vil si at jeg ikke er laget som en betent sykdomsmagnet lengere. Jeg har nesten ikke hostet etter at jeg startet med dette, og jeg er vant med å være mye syk.

Mine gode råd til deg for å bekjempe stress, klare å få hverdagen til å gå opp og ikke minst meste hverdagen er følgende

- Bearbeid negative følelser, blant annet ved å gi seg selv nok tid i for eksempel en sorgprosess

- Be om hjelp dersom dette kan lette situasjonen, for eksempel ved store utfordringer

- Si fra dersom forventningene fra omgivelsene er for store, for eksempel i forhold til omsorgsoppgaver

- Tenk positivt og løsningsorientert

- Sett ned tempoet og slakk av på kravene der det er mulig

- Ta kontroll over situasjonen – mestring reduserer stress og pust

- Søk medisinsk hjelp om nødvendig

- Si fra til din nærmeste leder dersom du opplever jobbsituasjonen som uhåndterlig

- Bruk pauser, ferier og helger til å hvile og gjøre ting som gir avveksling og «påfyll»

- Ta en «time-out» for å hvile skikkelig ut.

- Når stresset er som verst, tenk på hvordan du kan løse denne situasjonen neste gang. Ta lærdom av det som gikk feil.

- Tren noe du syntes gir deg energi

 

Tips å ha med i ryggsekken for effektivitet og mindre stress i hverdagen

 

 • Planlegging er alfa omega, lister er gull

 • God kommunikasjon.

 • Ligge i forkant til jul, 17 mai osv.

 • Fordele ansvaret til andre rundt deg

 • Sunt kosthold og trening gir deg overskudd og utholdenhet

 • Fokus på hvordan en ordlegger seg, du er travel, ikke stresset

 • Gi og ta med partner, barn, familie og venner

 • To do lister, 5 om dagen

 • Gjør alltid noe gøy i løpet av en uke, pass på egentiden din

 • Sett alarm på mobilen din for det viktigste

 • Pust med magen

  Sett alltid av en buffer for deg selv, skal du på trening kl 2015, si til mannen at det starter kl 20. skal du ta ett fly kl 0820 si til de rundt deg at du skal rekke ett fly kl 08.

Ellers, tell til ti, pust inn.

 

Jeg håper at dette kan være til hjelpfor deg, og andre der ute som stresser for mye

Ha en forteffelig helg alle sammen

3. sep, 2019

Har du noen gang tatt telefonen mens du sitter i bilen, og det første den du snakker med spør om; er om du sitter i bilen? Hvordan kan vi høre noe slikt over telefonen? Akustikken i den andre enden er stikkordet.

Når noen ringer deg, kan de høre om du sitter i bilen, om du sitter på toalettet eller i stuen din. Du lurer ingen. Akustikken alene avslører deg. Om du er litt nedfor den dagen, og din bestevenn ringer deg, så avslører de dette med en gang. Har du vært litt nedfor, så spør vennen din hvordan det går med deg? Dette er bare en tone i stemmen din mens du svarer.

Mange som jobber som telefonselgere, tenker at det ikke har noe å si om hvordan de sitter på stolen, men tro meg. Dette har all verdens å si.

En god selger sitter aldri avslappet i stolen med en krom rygg. Dette vil gi en slapp energi til samtalen.

Raske fakta er at når du sitter i ett jobbintervju, er i ett kundemøte eller er i en samtale med en du liker så er det utrolig mye som kommer rett fra ditt kroppsspråk.

Når du eller den andre parten snakker så hvordan du oppfatter det den andre sier vil 56% av hvordan du oppfatter budskapet komme fra kroppsspråket, 37% kommer fra stemmen og hvordan man bruker stemmer, mens bare 7% er ordene du eller den andre sier.

Så fin du var i dag kan derfor oppfattes som svært lite hyggelig, med ett ironisk ansiktsuttrykk og en sarkastisk stemme.

Jeg nevnte en del om kroppsspråket forrige uke. Jeg tenkte derfor å ta for meg stemmebruken denne uken.

Reflekter over hvordan menneskene i ditt liv snakker. Vær ekstra oppmerksom når du snakker med mennesker du vet er flinke til å fortelle historier eller vitser, og folk som du anser som karismatiske og sjarmerende. Se på stand-up komikere og legg merke til hva de gjør

Legg merke til rytmen i stemmebruken deres, legg merke til toneleie, legg merke til innlevelsen og kroppsspråket de bruker underveis. Med litt øvelse på disse tingene vil du raskt bli en person som folk stopper og hører på, uansett hva du prater om!

 

Bruker du stemmen til å være en god Storyteller?

 

 • Snakk rolig. Rask tale signaliserer nervøsitet og usikkerhet. Om du er usikker på hvilket tempo du skal prate i, kopier tempoet til din samtalepartner.

 • Lær deg å ta pauser, ta deg tid til å si hvert enkelt ord klart og tydelig, og unngå ”eh”, ”æh” og ”uhm”-lyder så godt det lar seg gjøre. Dette er faktisk det noen kaller hjernefis..ett utrykk jeg elsker forresten😊

 • Snakk hovedsakelig i en dyp tone, men la den variere litt oppover i skalaen når du kommer med poenger, punchlines og spørsmål. Unngå å høres ut som Vidar Theisen med en bass i vrangstrupen, monotont stemmebruk er kjedelig.

 • Når du forteller en historie er det viktig at du gjør ditt beste for å formidle følelsen i historien ved å oppleve følelsen selv mens du forteller. Med andre ord: Dersom du skal fortelle om noe positivt og morsomt, bring opp en glad følelse i deg selv mens du forteller. Skal du fortelle om noe spennende, bring opp spenning i din egen kropp. Dette alene vil i stor grad endre responsen du får av andre.

 • Snakk høyt og tydelig. Unngå mumling og nøling.

   

  Og om jeg i det hele tatt skal komme med en digresjon til stemmebruk, så vær snill å bruk stemmen deres til å stemme i det kommende valget. En annen oppfordring jeg vil komme med er, om du liker denne bloggen. Lik og del. Denne bloggen er ikke sponset på noen måte.

  Annet enn det vil jeg takke for alle dere som leser og følger denne bloggen så lojalt hver eneste uke. Jeg har skrevet på denne bloggen i snart 6 år, og jeg ser at utrolig mange er inne hver eneste uke og leser.

  Tusen takk for dette😊

27. aug, 2019

Har du noen gang sittet i ett kundemøte, og lurt på om kunden liker deg eller ikke? Om du kan lese kroppsspråket til personen foran deg, så lurer du ikke lenger. Du vet det! Du kan lese om din kunde lyver, du kan lese om din kunde liker deg. Du kan lese om kunden helst vil løpe ut av kundemøte, eller om personen syntes du er total uinteressant. Det som er mer spennende å tenke på, er at ditt kroppsspråk blir tolket av motparten. De som ikke vet hvordan de leser kroppsspråk vil allikevel oppfatte signalene dine med underbevisstheten. Dette gjelder om du sitter i ett jobbintervju, om du sitter rundt ett bord med venner, eller om du sitter i ett kundemøte.

Flaks for deg så skal jeg fortelle deg alle hemmelighetene. Grunnen til at jeg har vært en av de beste innen salg i alle år, er at jeg har studert dette faget. Jeg har pugget på det, og ikke minst øvet meg på dette i praksis ute hos kunden.

Å lese kroppsspråk er selvsagt ikke en eksakt vitenskap, men følgende ti kroppslige tegn kan avsløre hva en person egentlig mener om deg eller situasjonen:

1. Hevede øyenbryn: Bekymring, overraskelse eller frykt kan få  folk til å heve øyenbrynene sine. Så hvis noen gir deg komplimenter for din nye frisyre eller lekre antrekk med hevede øyenbryn, er det ikke sikkert at personen er helt oppriktig.

2. Stemmeleiet: Stemmebruken din viser graden av interesse. Når en samtale begynner, får gjerne spente kvinner en slags syngende stemme, mens menn ofte blir en smule mørkere i stemmeleiet. Stadig skiftende stemmeleie tyder på interesse. 

3. Øyekontakt: Når du ser noen i øynene, gjør det noe med deg. En skummel fremmed som ser deg i øynene kan fremkalle frykt, men stirrer en du er forelsket i på deg, kan det skape tenning og romantikk. Eller tydde på vennskap og tillit. 

4. Løgn: I et forsøk på å virke ekstra ærlig, vil noen løgnere målrettet holde blikket en touch for lenge, slik at det blir litt ubehagelig.

5. Kryssede ben: Det signaliserer at folk er mentalt, følelsesmessig og fysisk lukket, noe som kan bety at de er mindre tilbøyelige til å endre posisjon i en forhandling.

6. Speilet kroppsspråk: Når to personer speiler hverandres kroppsspråk føler man gjerne en form for samhørighet. 

7. Smilet:  Et ekte smil kommer som regel med små smilerynker rundt øynene. Når du er falsk, så kommer ikke smilerynkene frem.

8. Latter: Noen som er mottakelige for din humor er mest sannsynlig interessert i deg. Latter signaliserer et ønske om et forhold, det være seg platonisk, romantisk eller vennskapelig. 

9. Tegn på lederskap: Det inkluderer en oppreist holdning, målrettet gange, tydelige håndbevegelser og generelt en åpen og ekspansiv kroppsholdning.

10. Risting på foten/skjelvende ben: Et ustø ben eller risting på foten kan signalisere angst og/eller irritasjon.

 

Om du da sitter i ett jobbintervju, ett kundemøte, på en date eller i en vennemiddag. Tenk på hva de prøver å fortelle deg. Husk at når den andre parten tolker deg, og ikke minst hva du oppfatter av hva den andre sier så er delingen slik.

Når du skal fortelle motparten om hvor bra de nye tur buksene dine er så vil motparten oppfatte kun 7% av ordene dine. 37% av det den oppfatter er ditt stemmeleie. Hele 56% er kroppsspråket ditt. Om du da liker tur buksene dine eller ikke, vil med andre ord i stor grad oppfattes ut i fra hva du forteller med kroppsspråket ditt. Om kroppsspråket ditt ikke avstemmer med det du sier med ord og stemmeleie, vil ikke motparten tro på noe av det du sier.

Så med andre ord. Det er smart å lære litt videre, og litt inngående hvordan du kan lese andre og ikke minst kontrollere ditt kroppsspråk. Dette er faktisk en kunst!

Nærhet

Ta hensyn til hvordan fysisk nær noen er til deg. Jo nærmere de er, jo varmere de tenker på deg. Hvis du flytter litt nærmere dem, flytte de litt lenger bort? Det betyr at de ikke vil at samspillet skal være noe mer personlig enn det allerede er. Hvis de ikke flytter lenger unna, da de er mottakelige. Og hvis de svarer ved å få enda nærmere deg, de sannsynligvis virkelig liker deg eller er svært komfortabel rundt / av deg.

Det er verdt å merke seg at personlige plass er kulturelt, husk at det som regnes tett i ett land er langt borte i en annen

Se deres hode posisjon.

Altfor skrå hoder er enten en potensiell tegn på sympati, eller hvis en person smiler mens du vipper hodet, de blir leken og kanskje til og med.

Senket hodene indikerer en grunn til å skjule noe. Ta oppmerksom hvis noen senker hodet. Hvis det er når han blir komplimentert, kan han være sjenert, skamfull, sjenert, holde avstand fra den andre personen, i vantro, eller tenker til seg selv. Hvis det er etter en forklaring, så han kan være usikker på om det han sa var riktig, eller kunne være reflekterende. Det bør bemerkes at noen kulturer ser dette som et tegn på respekt.

Cocked hoder bety at de er forvirret eller utfordre deg, avhengig av deres øyne, øyenbryn og munn bevegelser. Tenk på hvordan en hund litt cocks sitt hode når du gjør en morsom støy.

 Se dem i øynene.

Folk som ser ut til sidene mye er nervøs, liggende, eller distrahert. Men hvis en person ser bort fra høyttaleren, det godt kunne være en trøst skjerm eller indikere underdanighet. Ser på skjeve betyr vanligvis at personen er mistenksom eller overbevist.

Hvis noen ser ned på gulvet mye, er de sannsynligvis sjenert eller engstelig. Folk har også en tendens til å se ned når de blir sinte, eller prøver å skjule noe følelsesmessig. Folk er ofte tenker og føler ubehagelige følelser når de er i ferd med å stirre på bakken.

Noen kulturer mener at å se på noen i øynene er et tegn på mangel på respekt, eller gjøres kun med nære venner eller familie, så dette kan forklare hvorfor noen er å unngå øyekontakt med deg.

Utvidede pupiller bety at personen er interessert. Husk imidlertid at mange stoffer føre elevene til å utvide seg, inkludert alkohol, kokain, amfetamin, MDMA, LSD og andre. Ikke feil å ha et par drinker for attraksjon.

Hvis deres øyne synes fokusert langt unna, indikerer at vanligvis at en person er i dype tanker eller ikke lytter

Se om de speiler deg

Hvis noen etterligner kroppens språk dette er en veldig ekte tegn på at de prøver å etablere kontakt med deg. Prøv å endre kroppen din posisjon her og der. Hvis du finner ut at de endrer deres på samme måte, de er speiling

Sjekk armene.

Personer med korslagte armer nærmer seg sosial innflytelse. Selv om noen mennesker bare krysse armene som en vane, kan det tyde på at personen er (litt) reservert, ukomfortabel med sitt utseende (selv bevisst og prøver å dekke det), eller bare prøver å skjule noe på skjorten sin. Hvis armene er krysset mens føttene er skulderbredde eller bredere hverandre, er dette en posisjon av styrke eller autoritet.

Hvis de er å gni hendene sammen eller annen måte berøre sin egen kropp, kan de være en trøst selv (som betyr at de ikke nyter dagens situasjon).

Hvis noen hviler armene bak nakken eller hodet, de er åpne for hva som blir diskutert eller bare laid back generelt.

Hvis hendene er på hoftene, kan de vente, utålmodig eller bare sliten.

Hvis hendene er lukket eller bet, kan de være irritert, sint eller nervøs.

Vær oppmerksom på nervøse bevegelser:

Hvis noen børster håret tilbake med sine fingre, kan dette være preening, en vanlig gest hvis personen liker deg, eller deres tanker om noe konflikt med ditt. De kan ikke stemme dette. Hvis du ser hevet øyenbrynene i løpet av denne tiden, kan du være ganske sikker på at de er uenige med deg.

Hvis personen bruker briller, og er stadig presser dem opp på nesen igjen, med en liten rynke, kan det også tyde på at de er uenige med hva du sier. Se å sørge for at de presse opp sine briller med en hensikt, ikke tilfeldig justere dem. Se etter skyve på felgen med to fingre, eller en ekstra bevegelse av vrir på siden av sine briller. De rynke eller hevet øyenbrynene bør tipse deg. (Merk:.. En rynke kan også indikere øynene, og konstant re-justering av briller kan være et resultat av en dårlig passform Den særtrekk er om de ser direkte på deg mens du gjør det)

Senket øyenbrynene og myste øyne illustrerer et forsøk på å forstå hva som blir sagt eller tenkt på. Det er vanligvis skeptisk. Dette er forutsatt at de ikke prøver å observere noe som er langt unna.

Se deres føtter:

En rask tapping, flytting av vekt, at de leer på ett ben, eller bevegelse av foten oftest bety at personen er utålmodig, spent, nervøs, redd, eller skremt.

Betydningen av hvor føttene peker kan vanligvis være ett tegn på hvor de ønsker å være. Hvis du snakker og de er tappe sine føtter vekk fra deg og mot døren, er dette en indikasjon på et de ønsker om å forlate møtet. Slow shuffling indikerer kjedsomhet med dagens situasjon.

Merk dog at noen personer med ADHD vil stadig riste på bena. Det betyr ikke noe, det er helt ubevisst, og mens eksentrisk, er det vanskelig å stoppe. Noen mennesker kan også gjøre det av gammel vane.

Hvis personen sitter, betyr føtter krysset ved anklene de er generelt rolig.

Hvis en person mens den står, prøver å holde føttene svært tett sammen, betyr det sannsynligvis at de prøver å være "riktig" på noen måte

Noen mennesker kan peke føttene til retningen av hvor de ønsker å gå eller noen ganger sin interesse. Så hvis den peker på deg, kan han / hun være interessert i deg. Greit å vite på en første date😉

 

Siste tips og advarsler

 

 • Det er viktig å ikke dømme en person utelukkende av deres kroppsspråk.
 • Ta personens kultur og tro i betraktning.

 • Alltid vurdere at en persons kroppsspråk kan bli påvirket av en medisinsk tilstand.

 • Du bør ikke isolere deg selv ved stadig å undersøke kroppsspråk når vi samhandler med mennesker. Ellers er det ingen grunn til å få et sosialt overtaket uansett. Dette er lammelse av analysen

 • Husk at hver person har sin egen unike kroppsspråk kalt baseline atferd. Vær spesielt oppmerksom på endringer i kroppsspråk i stedet for kroppsspråk selv.

 • Se din egen kroppsspråk, se hva meldingen du gir av.

5. jul, 2019

To uker før jul ble jeg hentet i en ambulanse med blålys, med ett lite hjerteinnfarkt. 37 år gammel, med to små gutter på 4 og 8 år. De mente jeg var alt for ung for å få dette. Jeg har faktisk ikke delt dette med så mange før nå.

Der og da var jeg ikke spesielt stresset over dette, jeg hadde faktisk overlevd dette. Når julen kom over meg, så satt jeg og tittet bort på guttene mine. Alvoret gikk opp for fullt. Mine barn kunne faktisk sittet idag uten en mamma. Jeg hadde flaks, men jeg hadde ikke tatt det på alvor. Jeg gikk på jobb allerede mandagen etter. Jeg hadde tross alt mye jeg skulle ha i havn før jul...som alle andre.

Det som er faktum, og som mange forskere bekrefter er at sommeren går jula en god gang. De med småbarn, og som prøver å balansere dette med en karriere vet med hånden på ett rasende hjerte at sommeren er værre. Sommeravslutninger på korpset, på fotballen, på svømmimgen, på aks, på skolen, i barnehagen, med jobben, med vennindegjengen, med pargjengen, alle kontrakter skal i havn, budsjetter skal avstemes, høsten skal planlegges.

Glem høsten, someren er værre. Om 4 timer starter ferien min, og jeg skal puste!

Første jeg bestemte meg for i juleferien var at jeg skulle starte ett bedre liv etter juleferien. Jeg skulle starte å jogge, jeg skulle melde meg på mitt første løp før sommerferien, og jeg skulle starte med Yoga. Jeg skulle gjøre som legen sa. Jeg skulle lære meg å puste.

For to uker siden fullførte jeg mitt første løp. 5 km på Kristinaløpet, og jeg jogget sammenhengende uten å måtte gå. Jeg har også lært meg å stoppe opp og puste.

Jeg tenkte jeg skulle dele mitt pustetips, så kanskje du vil teste ut dette i din ferie du også:)

PUST

 

 • Bare det å puste langsommere, dypere (med mellomgulvet i motsetning til overfladisk «brystpust»), sender signal til nervesystemet om også å roe ned de andre kroppsfunksjonene du ikke har bevisst kontroll over.

 • Lukk øynene, tell hvor mange ganger du klarer å puste på 1 minutt

 • Lukk øynene, sett deg opp i god stilling, en hånd på magen og en på brystet. Trekk pusten godt inn, hold på pusten, slepp pusten helt ut, hold pusten og start på nytt. Fyll magen til den buler. Tell hvor mange ganger du klarer det denne gangen.

   

  Vil du avansere dette?

  1. Still en stoppeklokke til å ringe om fem minutter.

  2. Sitt oppreist, enten på en pute eller matte på golvet, eller på en høyrygget stol med begge beina godt plassert mot underlaget.

  3. Start med å la magemusklene slappe helt av. Slipp alle spenninger, og la magen strutte. Rett opp ryggen. Slapp av i skuldre og nakke.

  «Bevisst pusting er den beste motgiften mot stress, angst og depresjon» – Amit Ray

  4. Hold munnen lukket, og trekk pusten dypt inn gjennom nesen. Trekk luften helt ned i magen, og fyll lungene fullstendig med luft.

  Tips: Hvis du legger en hånd på brystet, og en hånd på magen, skal sistnevnte bevege seg mye mer enn den på brystet. Luften skal få lungene til å ekspandere utover mot ribbeveggene på hver side. Skuldrene skal ikke bevege seg i det hele tatt når du puster dypt med diafragma.

  5. Med lungene fulle av luft, hold omtrent like lang tid som du brukte til å puste inn.

  6. Pust ut i en jevn lang utpost, ved å presse luften ut gjennom nesten sammenpressede lepper (lag gjerne lyd), helt til lungene er fullstendig tomme for luft. La ut pusten ta omtrent dobbelt så lang tid som inn pusten. Dette aktiverer det sympatiske nervesystemet, og sender signal til andre kroppsfunksjoner om at du er helt trygg.

  7. Med lungene helt tomme for luft. Vent noen sekunder, før du igjen går tilbake til steg 4

   

Jeg kan ikke annet enn å ønske dere alle sammen en kjempe god sommer:)

Stor klem fra meg til dere alle sammen

 

17. jun, 2019

Mange kvinner og menn opplever hersketeknikker i det daglige på arbeidsplassen.

Noen har kanskje en mor eller far som utøver hersketeknikker. 

Jeg har selv opplevd det ved tidligere arbeidsplasser, og har flere venner og bekjente som opplever dette daglig med ektefellen, sjefen eller andre rundt seg. Jeg har faktisk selv sittet som eneste kvinnen i flere ledergrupper. Jeg har selvfølgelig opplevd situasjonen på bildet.

Det er drenerende, det er psykisk belastende, det er ikke noe du bør utsette deg for over tid. Dette er noe som vil ødelegge deg med tanke på både din selvfølelse og din selvtillitt. Du ender rett og slett opp som en usikker og mindre utgave av deg selv. Dette er ikke noe du ønsker å utsette deg for, om du ikke må det.

Hersketeknikker er metoder personer eller grupper kan bruke for å indirekte herske over eller ydmyke andre. Lær hvordan du kan gjenkjenne dem, hvordan du kan gjenkjenne en typisk hersker, og hvordan du takler dem!

 

Berit Ås' definisjon av de fem hersketeknikkene

 

Usynliggjøring

 • Usynliggjøring foregår når individer blir bortglemt, forbigått eller «overkjørt».

Latterliggjøring

 • Latterliggjøring foregår når individers innsats blir hånet, ledd av eller sammenlignet med dyreatferd.

Tilbakeholdelse av informasjon

 • Tilbakeholdelse av informasjon foregår når individ av gruppe A, som en selvfølgelighet, henvender seg til andre individer av gruppe A,

 • og individer av gruppe B ikke gis informasjon

Fordømmelse uansett hva du gjør

 • Enten er du for passiv, eller så er du for pågående. Også kalt dobbelstraffing.

Påføring av skyld og skam

 • Påføring av skyld og skam skjer gjennom latterliggjøring, ydmykelser, blottstillelse og ærekrenking.

 

Er du en hersketype, eller har du en slik til sjef, mann, kone, far eller mor?????

Hersketyper

Gledesdreperen: Du foreslår ting, men alt er galt med ideene dine. Gledesdreperen bruker unnskyldningar som: «Vi har ikke penger», «du er veldig ny her», eller «dette har vi prøvd før». Og gledesdreparen har ingen alternative forslag heller.

Helgenen: Oftast ei kvinne. Hun har jobbet på arbeidsplassen i alle år og kjenner alle koder og alt sladder. Hun jobber hele tiden, ofte overtid. Kanskje oppdager hun feil og mangler ved arbeidet ditt, og «må» gjøre helt «nødvendige» endringer på overtid. Då sier hun at hun ikke bare må gjøre sin egen jobb, men din også.

Bølla: Ofte en mann. Han slenger rund seg med ukvemsord og er ofte vulgær og plump. Han kan gjøre pussige brå ting, som å reise seg fra møtet og slenge med stolen. Noen ganger truer han, og han bruker splitt-og-hersk-teknikkar for å kontrollere andre.

Flørteren: Han har et godt øye til damene, og slik kommer han seg unna. Men han kan gå fra å være en herlig flørt til å bli en trakasserer. En måte kan være at han roser arbeidet ditt, for så å rose utseendet ditt på en uønsktet seksuell måte.

Dragen: En kvinne. Ho ligner på bølla, men er mer subtil. Hun er diskré i kroppsspråket, men flink til å bruke blikket. Noen ganger legger hun ut diskré sladder. Hun er vanskelig å ta igjen på, fordi alt er veldig subtilt.

Den kokette: Den kokette kvinne spiller ofte på femininitet. Hun kommer ofte for sent, men har alltid ei unnskyldning. På denne måten holder hun andre i grepet sitt, andre som må vente til hun er på plass.

Den glade: Han smiler og ler hele tiden, og det gjør at han er vanskelig å kritisere. Ofte bagatelliserer han. Han kan også overvurdere ting, og setter gjerne i gang ett prosjekt uten å ha virkelighetssans.

Verdensmesteren: Noen ganger også kalt en besserwisser. Denne personen har sett alt, vet alt og har gjort alt. Brukar ofte innledninger som «det er jo...» og «som vi vet...» Verdensmesteren tar ofte poengene dine etter at du har sagt de, og klarar på et vis å vri det til at de er hans.

Kontrolløren: Han er svært opptatt av detaljar. Om du forsøker å argumentere med han og ikke klarer å ramse opp all statistikken, faller argumentet ditt.

Det viktigste er at du ikke blir i situasjonen, at du ikke lar deg bli ødelagt. Du kan ikke la noen skade deg til å bli en mindre versjon av deg selv!

Slik takler du en hersketype:

1) Hold hodet kaldt

Dersom du møter hersketeknikkene på en svært nøktern og saklig måte, vil den som utøver teknikken erfare at dette har liten effekt på deg. På denne måten kan du bidra til å gjøre deg selv uangripelig.

2) Analyser

Forsøk å analysere hvilke teknikker som blir anvendt – det være seg himlende blikk, ufint språk, hånlig latter, uønsket kroppskontakt eller uforskammet kroppsspråk.

3) Unngå personangrep

Forsøk å ikke gå inn på personangrep. Dette vil bare føre til at vedkommende som utøver hersketeknikkene oppnår det de ønsker. Intensjonen bak er gjerne å skape usikkerhet og få deg ut av balanse.

4) Spør vedkommende om kroppsspråket

Spør gjerne hva den som utøver hersketeknikken faktisk mener med blikket hun eller han sender deg. Denne konfrontasjonen bør du håndtere på en så rolig og nøktern måte som overhodet mulig. Den som utøver disse teknikkene er nødvendigvis ikke alltid så bevisst på hvordan dette oppleves.

5) Snakk med noen

Ta gjerne opp problemet med din nærmeste leder eller verneombudet. Trakassering er et brudd på både likestillingsloven, diskrimineringsloven og arbeidsmiljøloven.

6) La deg ikke psykes ut

Husk at det ikke er deg det er noe galt med – la ikke den som utøver hersketeknikkene psyke deg ut.

7) Speil Situasjonen

 

Om dette kan hjelpe ett eneste menneske ut av en dårlig situasjon,så blir jeg ekstremt glad. Vær snill og del denne, så kan vi sammen hjelpe de vi kjenner ut av uholdbare situasjoner.