3. sep, 2019

Er du bevisst over stemmebruken din?

Har du noen gang tatt telefonen mens du sitter i bilen, og det første den du snakker med spør om; er om du sitter i bilen? Hvordan kan vi høre noe slikt over telefonen? Akustikken i den andre enden er stikkordet.

Når noen ringer deg, kan de høre om du sitter i bilen, om du sitter på toalettet eller i stuen din. Du lurer ingen. Akustikken alene avslører deg. Om du er litt nedfor den dagen, og din bestevenn ringer deg, så avslører de dette med en gang. Har du vært litt nedfor, så spør vennen din hvordan det går med deg? Dette er bare en tone i stemmen din mens du svarer.

Mange som jobber som telefonselgere, tenker at det ikke har noe å si om hvordan de sitter på stolen, men tro meg. Dette har all verdens å si.

En god selger sitter aldri avslappet i stolen med en krom rygg. Dette vil gi en slapp energi til samtalen.

Raske fakta er at når du sitter i ett jobbintervju, er i ett kundemøte eller er i en samtale med en du liker så er det utrolig mye som kommer rett fra ditt kroppsspråk.

Når du eller den andre parten snakker så hvordan du oppfatter det den andre sier vil 56% av hvordan du oppfatter budskapet komme fra kroppsspråket, 37% kommer fra stemmen og hvordan man bruker stemmer, mens bare 7% er ordene du eller den andre sier.

Så fin du var i dag kan derfor oppfattes som svært lite hyggelig, med ett ironisk ansiktsuttrykk og en sarkastisk stemme.

Jeg nevnte en del om kroppsspråket forrige uke. Jeg tenkte derfor å ta for meg stemmebruken denne uken.

Reflekter over hvordan menneskene i ditt liv snakker. Vær ekstra oppmerksom når du snakker med mennesker du vet er flinke til å fortelle historier eller vitser, og folk som du anser som karismatiske og sjarmerende. Se på stand-up komikere og legg merke til hva de gjør

Legg merke til rytmen i stemmebruken deres, legg merke til toneleie, legg merke til innlevelsen og kroppsspråket de bruker underveis. Med litt øvelse på disse tingene vil du raskt bli en person som folk stopper og hører på, uansett hva du prater om!

 

Bruker du stemmen til å være en god Storyteller?

 

 • Snakk rolig. Rask tale signaliserer nervøsitet og usikkerhet. Om du er usikker på hvilket tempo du skal prate i, kopier tempoet til din samtalepartner.

 • Lær deg å ta pauser, ta deg tid til å si hvert enkelt ord klart og tydelig, og unngå ”eh”, ”æh” og ”uhm”-lyder så godt det lar seg gjøre. Dette er faktisk det noen kaller hjernefis..ett utrykk jeg elsker forresten😊

 • Snakk hovedsakelig i en dyp tone, men la den variere litt oppover i skalaen når du kommer med poenger, punchlines og spørsmål. Unngå å høres ut som Vidar Theisen med en bass i vrangstrupen, monotont stemmebruk er kjedelig.

 • Når du forteller en historie er det viktig at du gjør ditt beste for å formidle følelsen i historien ved å oppleve følelsen selv mens du forteller. Med andre ord: Dersom du skal fortelle om noe positivt og morsomt, bring opp en glad følelse i deg selv mens du forteller. Skal du fortelle om noe spennende, bring opp spenning i din egen kropp. Dette alene vil i stor grad endre responsen du får av andre.

 • Snakk høyt og tydelig. Unngå mumling og nøling.

   

  Og om jeg i det hele tatt skal komme med en digresjon til stemmebruk, så vær snill å bruk stemmen deres til å stemme i det kommende valget. En annen oppfordring jeg vil komme med er, om du liker denne bloggen. Lik og del. Denne bloggen er ikke sponset på noen måte.

  Annet enn det vil jeg takke for alle dere som leser og følger denne bloggen så lojalt hver eneste uke. Jeg har skrevet på denne bloggen i snart 6 år, og jeg ser at utrolig mange er inne hver eneste uke og leser.

  Tusen takk for dette😊