5. jul, 2019

Sommerferien starter, og jeg skal puste

To uker før jul ble jeg hentet i en ambulanse med blålys, med ett lite hjerteinnfarkt. 37 år gammel, med to små gutter på 4 og 8 år. De mente jeg var alt for ung for å få dette. Jeg har faktisk ikke delt dette med så mange før nå.

Der og da var jeg ikke spesielt stresset over dette, jeg hadde faktisk overlevd dette. Når julen kom over meg, så satt jeg og tittet bort på guttene mine. Alvoret gikk opp for fullt. Mine barn kunne faktisk sittet idag uten en mamma. Jeg hadde flaks, men jeg hadde ikke tatt det på alvor. Jeg gikk på jobb allerede mandagen etter. Jeg hadde tross alt mye jeg skulle ha i havn før jul...som alle andre.

Det som er faktum, og som mange forskere bekrefter er at sommeren går jula en god gang. De med småbarn, og som prøver å balansere dette med en karriere vet med hånden på ett rasende hjerte at sommeren er værre. Sommeravslutninger på korpset, på fotballen, på svømmimgen, på aks, på skolen, i barnehagen, med jobben, med vennindegjengen, med pargjengen, alle kontrakter skal i havn, budsjetter skal avstemes, høsten skal planlegges.

Glem høsten, someren er værre. Om 4 timer starter ferien min, og jeg skal puste!

Første jeg bestemte meg for i juleferien var at jeg skulle starte ett bedre liv etter juleferien. Jeg skulle starte å jogge, jeg skulle melde meg på mitt første løp før sommerferien, og jeg skulle starte med Yoga. Jeg skulle gjøre som legen sa. Jeg skulle lære meg å puste.

For to uker siden fullførte jeg mitt første løp. 5 km på Kristinaløpet, og jeg jogget sammenhengende uten å måtte gå. Jeg har også lært meg å stoppe opp og puste.

Jeg tenkte jeg skulle dele mitt pustetips, så kanskje du vil teste ut dette i din ferie du også:)

PUST

 

 • Bare det å puste langsommere, dypere (med mellomgulvet i motsetning til overfladisk «brystpust»), sender signal til nervesystemet om også å roe ned de andre kroppsfunksjonene du ikke har bevisst kontroll over.

 • Lukk øynene, tell hvor mange ganger du klarer å puste på 1 minutt

 • Lukk øynene, sett deg opp i god stilling, en hånd på magen og en på brystet. Trekk pusten godt inn, hold på pusten, slepp pusten helt ut, hold pusten og start på nytt. Fyll magen til den buler. Tell hvor mange ganger du klarer det denne gangen.

   

  Vil du avansere dette?

  1. Still en stoppeklokke til å ringe om fem minutter.

  2. Sitt oppreist, enten på en pute eller matte på golvet, eller på en høyrygget stol med begge beina godt plassert mot underlaget.

  3. Start med å la magemusklene slappe helt av. Slipp alle spenninger, og la magen strutte. Rett opp ryggen. Slapp av i skuldre og nakke.

  «Bevisst pusting er den beste motgiften mot stress, angst og depresjon» – Amit Ray

  4. Hold munnen lukket, og trekk pusten dypt inn gjennom nesen. Trekk luften helt ned i magen, og fyll lungene fullstendig med luft.

  Tips: Hvis du legger en hånd på brystet, og en hånd på magen, skal sistnevnte bevege seg mye mer enn den på brystet. Luften skal få lungene til å ekspandere utover mot ribbeveggene på hver side. Skuldrene skal ikke bevege seg i det hele tatt når du puster dypt med diafragma.

  5. Med lungene fulle av luft, hold omtrent like lang tid som du brukte til å puste inn.

  6. Pust ut i en jevn lang utpost, ved å presse luften ut gjennom nesten sammenpressede lepper (lag gjerne lyd), helt til lungene er fullstendig tomme for luft. La ut pusten ta omtrent dobbelt så lang tid som inn pusten. Dette aktiverer det sympatiske nervesystemet, og sender signal til andre kroppsfunksjoner om at du er helt trygg.

  7. Med lungene helt tomme for luft. Vent noen sekunder, før du igjen går tilbake til steg 4

   

Jeg kan ikke annet enn å ønske dere alle sammen en kjempe god sommer:)

Stor klem fra meg til dere alle sammen