28. jan, 2019

Klarer du å holde på motivasjonen?

Vi er i starten av 2019, men vi er nå kommet til slutten av januar. Vi startet så friskt med fine nyttårsforsetter, meldte oss inn på treningsstudioene og spiste diett de første tre ukene. Vi sluttet og røyke og ikke minst satte vi oss ett mål om å ha 15 kundemøter hver eneste uke. Dette var året for helse og pengebonuser.

Etter tre uker starter lysten på noe annet enn fisk, ris og grønnsker uten saus, og kylling og grønnsaker med fullkornsris uten krydder og uten saus å vokse i munnen.

Det spørsmålet du stiller deg selv er hvor lenge du orker denne tørre dietten. Du er fremdeles ganske keen på å holde på denne nye treningsplanen din, men du lurer nå på om det holder med å trene to ganger i uken, fremfor de fire du hadde som nyttårsforsett. All trening er god trening, og den fisken eller kyllingfileen smaker jo bedre med litt saus. Det kan jo være at du klarer å få bonuser om du bare gjennomfører 12 møter i uken om det er kvalitet på møtene?

Boom, så er du på kjøret igjen😊

For å få tilbake motivasjonen er det lurt å se på hvorfor vi mister den. Hvis vi går tilbake til motivasjonsfaktorene er det lett og se hva årsaken er. Hvis vi ikke lenger føler velbehag med det vi gjør, eller at vår interesse blir mindre (vi finner ingen mening), mister vi motivasjon. Det samme gjelder de ytre faktorene. Hvis andre ikke gir oss oppmerksomheten vi ønsker, eller at den materielle belønningen er borte, gir det mindre motivasjon til å fortsette. (Ville du ha jobbet for andre selv om du ikke fikk lønn?)

Motivasjon er en grunnleggende kilde til alt vi foretar oss. Mister vi motivasjonen, mister vi også evnen til å gjøre noe. Vi mister evnen til å handle. Og uten den kommer vi ikke langt. Her får du vite hvordan du skal opprettholde motivasjonen.

Verst er det å miste motivasjon når vi prøver å nå et konkret mål. Eksamen, idrettskonkurranse, slankekur, ferdigstille et prosjekt, ja vi har alle et mål vi ønsker å oppnå.

Når motivasjonen er fraværende forsvinner den positive innstillingen som dugg for sola. En sitter igjen med en følelse av tomhet, en tomhet som holder en tilbake og gjør at en ikke kommer i gang. Uansett hvor hardt en prøver. Det er som å miste matlysten. Selv det å spise blir da et tiltak.

Hva er motivasjon?

Begrepet motivasjon er satt sammen av ordet motiv og suffikset –asjon. Ordet motiv kan ha to betydninger: årsak og mål. Motivet for en handling inneholder derfor både årsaken til handlingen og målet for handlingen.

-asjon stammer fra latinske actio som betyr handling.

Definisjonen på motivasjon blir da det som fører til handling ut i fra en årsak og et mål.

Verbet «å motivere» betyr «å bevege» (latinsk: movare).

Indre faktorer tar for seg de psykologiske aspektene. Følelse av velbehag, tilfredshet og lykke. Nysgjerrighet, interesse og ønsker. Motivasjonen består av å oppfylle disse.

Ytre faktorer er belønning i form av for eksempel ros, sosial status og materielle goder, eller fravær av et onde som for eksempel kritikk og fysisk smerte. På fagspråket kalles disse insentive faktorer.

Hvordan skal du opprettholde motivasjonen for å fortsette å spise fisk og kylling uten saus, trene fire ganger i uken, ikke ta den røyken eller gå i de antall kundemøtene du har satt deg som mål for 2019?

Variasjon er et veldig viktig punkt når det kommer til å opprettholde motivasjon.

For å opprettholde motivasjon trenger vi også inspirasjon. Inspirasjon gir påfyll for motivasjon. Det finnes mange kilder til inspirasjon, og noen av de beste er de menneskene som allerede har oppnådd det vi ønsker å oppnå. Jeg kan vedde høyrehånda mi på at Børge Ousland har lest mye om Fritjof Nansen og Roald Amundsen. Jeg er sikker på at de fleste som er interessert i selvutvikling vet hvem Anthony Robbins er. Det å skaffe seg forbilder er gode måter å opprettholde motivasjon på.

10 tips til å opprettholde motivasjonen

  • Ta en dag ad gangen. Det viktigste er hva du gjør her og nå.
  • Gi deg selv rom for å ta en pause. Om pausen er på noen minutter, timer eller flere dager har ingen betydning.
  • Finn på noe annet for en liten stund..
  • Se helheten. Selv om det går dårlig en liten stund og du føler deg lite motivert, betyr det lite i det store og det hele. Livet er langt..
  • Sett realistiske mål. Målene du setter deg bør være slik at du faktisk kan oppnå dem. Hvis du innerst inne er klar over at du ikke vil greie det du har målsatt deg, bør du lempe litt på kravene.
  • Sett delmål. En sammenheng med det å sette realistiske mål. Hvis du stykker opp et kjempestort mål til flere mindre mål vil det være lettere overkommelig. Hvis du betrakter noe som så stort at det ikke lar seg gjennomføre vil du raskt miste motivasjonen.
  • Konkurrer med deg selv og ikke andre. Jeg er klar over at det er en sjanse for at det faktisk er selve konkurransen som er motivasjonsfaktoren.
  • Opparbeid en viss selvdisiplin. Dette høres kanskje ut som en selvmotsigelse, at selvdisiplin skal være nødvendig for å fortsette mot et mål selv om en har motivasjon.
  • Finn dine inspirasjonskilder Musikk, kunst, film, bøker, suksessfulle mennesker, venner, bestefar, tante Ruth. Ja inspirasjonskildene kan være så mangt. Stopp og se deg rundt! Kanskje inspirasjonen finnes i nærheten av deg akkurat nå?
  • Skaff deg en mentor. En mentor har sin oppgave å være en motivasjonsfaktor. På treningsstudioer finner du personlige trenere. Toppidrettsutøvere har sine egne mentorer. Er du interessert i å drive med selvutvikling er en mentor absolutt på sin plass.

Lykke til med å holde motivasjonen, så håper jeg du klarer å holde på den gjennom hele 2019😊

 

Klem fra meg

 

Kilde: Dinevibber.no, wikipedia, psykologisk.no