7. des, 2018

Hvorfor får noen deg til å prate om alt?

Har du noengang vært på en fest eller på ett jobbarrangement, der du uten å skjønne det, sitter og forteller hele livshistorien din? Da snakker jeg faktisk ikke om small talk, men derimot de som får deg til å fortelle om absolutt alt.

Vi har alle en på jobben som synes og vite alt om alle i bedriften. De vet hvem som er gravide, hvem som har mistet en forelder, hvem som har hatt en tøff barndom og ikke hvem som har hvilke sykdommer. De er ikke frekke. Faktisk er de stort sett veldig godt likt. Er du slik?

Noen mennesker er rett og slett utrolig gode på kommunikasjon, og mye av dette er kun teknikker tro det eller ei.

Har du hørt om åpne og lukkede spørsmål?

Åpne spørsmål begynner med et spørrende pronomen: Hvem, hva, hvor, hva, når, hvorfor, etc. Her kan du ikke lenger svare med et enkelt ja eller nei svar. Åpne spørsmål er designet for å få den andre personen snakker.

Hvordan gjør du dette? Hva har gjør dere med? Hvem er ansvarlig for? Lukkede spørsmål er spørsmål som du kan svare ja eller nei. Spørsmålet begynner med et verb: Forstår du det? Er du enig med meg? Vil du ha en …? Har du tid?

Du ønsker ikke bruke lukkede spørsmål om du ønsker å få en person til å fortelle deg om livshistorien din. Utfordringen er at åpne spørsmål er ikke nok. Kombinerer du dette med teknikken aktiv lyting kan du få en fremmed på bussen, til å fortelle deg en festlig historie. Jeg kan love deg at en fest etter at du starter å bruke disse teknikkene aldri vil være det samme igjen. Evne til aktiv lytting har vært ansett som svært viktig. Denne lytteformen omfatter både nonverbale ferdigheter som kroppsspråk (eksempelvis øyekontakt, kroppslige holdninger, bevegelser, avstand og annet) og verbale ferdigheter. Evne til empati står også sentralt.

Parafrasering er en underteknikk, oginnebærer at du forsøker å gi en nøyaktig gjengivelse av det siste den du prater med fortalte. Dette bidrar ofte til at personen fortsetter å snakke. Personen vil kunne blir motivert til å klargjøre argumenter og dermed kanskje få økt innsikt i egne utfordringer. En slik gjengivelse viser samtidig veisøker at veilederen faktisk lytter oppmerksomt til det som blir sagt. ”Du mener altså at…”.”Har jeg tolket deg rett når du sier…””…er det riktig oppfattet?”

Man bruker ofte denne teknikken på små barn, for å få dem til å prate, og tro meg dette er meget effektivt.

Er det ett tips jeg vil gi deg til julebordet i helgen eller i førstkommende møte du går i så er det å teste ut denne teknikken:

Still åpne spørsmål, gi samtalen støtte og forsterkning gjennom non-verbal kommunikasjon og bruk teknikken speiling. Speiling betyr at man hermer etter kroppsspråket, og gjerne måten man prater på, til personen man prater med. Dette er etter min mening det mest effektive trikset innen både salg og når man prater med noen på fest. Personen vil underbevisst tenke at man har noe til felles når man speiler ett annet individ. De vil åpne seg lettere og ikke minst stole mer på deg som en fremmed.