19. nov, 2018

10 grunner til hvorfor glede er produktivitetsbooster #1

 

Har du noen gang jobbet med den ekstremt positive og glade personen? Har du kjent på hvor deilig det er å ha en slik kollega sittende ved siden av deg, og ikke minst hvor smittende det er? Jeg har relativt god selvinnsikt, og vet at jeg er denne personen selv. Jeg vet selvfølgelig at det er en stor bakside av denne medaljen. Jeg vet at jeg ikke bare er sprudlende og positiv, men også at jeg tar plass på er arbeidsplass, at jeg ler høyt som kan være slitsomt for sensitive mennesker og at jeg kan være slitsom å sitte ved siden av om man er av det negative slaget. Om noen spør meg om jeg kan gjøre noe jeg kan, svarer jeg; «klart det, det er jeg god på». Om noen spør meg om jeg kan gjøre noe jeg ikke har gjort før, er mitt standardsvar; «det har jeg ikke gjort før, så det klarer jeg helt sikkert». Det er sjelden jeg svarer nei til folk, og det er sjelden jeg er sur og grinete på jobb. For vet du hva? Jeg tror på at om jeg tenker positivt, så får jeg en bedre hverdag. Med min tankegang, så gleder jeg meg stort sett hver dag til å gå på jobb. Jeg vet at den største delen av mitt våkne døgn er jeg på jobb, og jeg trives med det. Så la oss idag konsentrere oss om forsiden av medaljen arbeidsglede, ikke bakside.

Når jeg føler at jeg får brukt meg selv, og at jeg klarer å utrette noe så er det en ekstremt god følelse. Om jeg klarer å utvikle andre i tillegg, så er dette en bonus. Det å gå på jobb, er glede for meg. I den sammenheng leste jeg noe som jeg synes er veldig sant. Glede er faktisk produktivitetsbooster nummer en. Har vi glede på jobben, så er dette den største årsaken til at vi jobber effektivt.

Jeg skal da gi deg 10 grunner til hvorfor glede er produktivitetsbooster nr 1😊

 

1: Glade mennesker arbeider bedre sammen med andre

 

2: Glade mennesker er mer kreative

 

3: Glade mennesker fikser problemene fremfor å sutre og klage over dem

 

4: Glade mennesker har mer energi

 

5: Glade mennesker er mer optimistiske

 

6: Glade mennesker er mye mer motivert

 

7: Glade mennesker er sjeldnere syke

 

8: Glade mennesker lærer raskere

 

9: Glade mennesker bekymrer seg mindre om de gjør feil – og som konsekvens gjør dem færre feil

 

10: Glade mennesker tar bedre beslutninger

 

Glade mennesker er generelt mye mer moro å være sammen med og konsekvensen av dette er at glade mennesker har bedre relasjoner på jobben. Hvis din produktivitet er avhengig av at du kommer opp med nye ideer, er du pisket til å være glad på jobben. Når du ikke liker jobben din, blir hver en liten hindring som å bestige et fjell. Det blir vanskelig å løse selv de minste problemer uten å irritere seg over det eller å sutre og klage over det først. Når du er glad for jobben din løper du rett inn i kaoset – du løser hva enn der måtte være. Glade mennesker har rett og slett mer energi og er derfor mer effektive i alt dem gjør. Glade mennesker har et mer positiv og optimistisk perspektiv på ting og undersøkelser viser (spesielt Martin Seligman’s arbeide innen positiv psykolgi) at optimister er mye mer suksessfulle og produktive enn pessimister. 

Det er det verdensberømte ordtaket til Henry Ford, «uansett om du tror du kan eller tror du ikke kan, har du rett», om igjen. Lav motivasjon betyr lav produktivitet. Så enkelt er det. Den eneste bærekraftige, pålitelige og vedholdende måte å være motivert på er å like det du gjør. Å bli syk er en produktivitetsdreper. Mennesker som ikke liker jobben sin er oftere syke og når folk er borte mister bedriften arbeidskraft og dermed skapes der mindre outcome.

I tillegg er folk som misliker jobben sin i risikogruppen for en lang liste av sykdommer som magesår, kreft og diabetes. Du er også mer utsatt for å bli stresset og brenne ut. 

En undersøkelse vurderte helsepåvirkningen av belastningen en får på jobben blant 21,290 kvinnelige sykepleiere i USA. I undersøkelsen påviste dem at kvinner med høyeste risiko for dårlig helbred er kvinner som ikke likte jobben sin. Påvirkningen på deres helse var like stor som påvirkningen fra røyking og stillesittende livsstil.

Når du er glad på jobben bekymrer du deg lite om de vanlige og tilfeldige feilene som vil komme. Du har heller ikke problemer med å innrømme overfor andre at du gjør feil. Du tar ansvar for det, unnskylder, fikser det og kommer videre. Den avslappende attityde betyr at du gjør færre feil samt at du mest sannsynlig vil lære av det. Triste og ulykkelige mennesker operere i et konstant krise modus. Fokus blir snevert. De mister overblikket og deres overlevelsesinstinkt slår inn og det øker risikoen for å ta kortsiktige her og nå valg. Omvendt tar glade mennesker bedre, mer undersøkte beslutninger og er bedre til å vurdere og prioritere jobben deres.

Jeg håper med dette at du ønsker å jobbe for å ha ett positivt fokus fremover, for tenk på hvor dette vil føre deg😊