25. sep, 2018

Stressa?

Siste tiden har dessverre vært ett stress uten sidestykke.

Det er skjelden jeg klager over stress, men noen ganger i livet så koker det på alle parametere. På grunn av alt dette så har jeg rett og slett ikke hatt tid til å følge opp bloggen min, men det blir bedre fremover. Dette blir derfor ett uvanlig personlig innlegg, men det må man også ha noenganger:)

Rundt maitider tok det faktisk helt av. Min svigefar datt plutselig om, og fikk en kraftig hjerneblødning. Samtidig fikk en veldig god venninde beskjed om at kreften hennes ikke gikk riktig vei. På dette tidspunktet hadde jeg tre uker overtid å ta ut etter en travel tid på jobben med mye reising, og ikke minst to uker ubenyttet ferie fra ifjor som jeg tenkte jeg kunne flekse med en tid fremover. På den måten tenkte jeg at jeg kunne få fulgt opp både svigerfar og min venninde. En uke etter dette ble hele min avdeling lagt ned av økonomiske årsaker på jobben, og jakten på en ny arbeidsgiver måtte settes igang oppi det hele. Det brant under beina på alle fronter.

Jeg kjenner at jeg ofte er bedre til å takle stress enn de fleste jeg kjenner, men noen ganger dribler man med for mange baller i luften på en gang. Da går alt i ståka. I slike situasjoner går hjernen ut i ett slags nødmodus. Man glemmer alle ting, man får kortere lunte og man blir svært distre. Alt som er "good to know" forsvinner, mens bare "need to know" sitter i hodet. I slike perioder må man krype til korset og si at man ikke kan være verdensmestere i alt. I slike perioder trenger man ikke lage hjemmelagde måltider hver dag, man rekker kanskje ikke trene...og det er helt greit.

I slike perioder må man faktisk fokusere bort alt som er unødvendig. I denne perioden fokuserte jeg på få, men enke oppgaver. Skaff en jobb, følg opp svigefar og venninde, vær en god mor for barna og drit i alt annet....og i den rekkefølgen:)

Det å håndtere seg selv har blitt et «være eller ikke være» i et presset arbeidsliv. Har du ikke kontroll på dette, ryker du fort ut, eller går ned for telling.

Her er 5 tips til hvordan du kan unngå stressrelaterte helseskader:

  1. Finn årsaken til DIN opplevelse av negativt stress
  2. Sett tankene dine i system
  3. Bli bevisst følelsen av negativt stress
  4. Lær å prioritere og styre tiden din riktig – det er lov å si nei!
  5. Husk at opplevelsen av hva som føles som en påkjenning er subjektiv!

Husk i slike situasjoner at du faktisk bare er ett enkelt menneske. Det er lov å være mennesklig. I retrospekt var fokuset såpass på plass at jeg landet en drømmejobb hos på en mye bedre plass allerede i Juli, og jeg har nå startet der nå. Jeg stortrives! De andre problemene løser seg ikke med det første, men stressnivået er iallefall såpass lavt at hjernen fungerer 100% igjen:)