7. jun, 2018

Ære være min mann

Jeg sitter i skrivende stund i ett styremøte i Brussel som holdes i Norway house like ved EU kommisjonen. Mens jeg sitter her sammen med styret i Miljøfyrtårn slår det meg hvor heldig jeg er som har ikke bare en mann, men en snill mann og en mann som stiller opp i bøtter og spann.
Jeg er som alle andre en som sammenligner meg med de rundt meg, og allerede nå som en 36 åring fra Oslo så har jeg 6 venninner som har skilt seg.
Samtidig som jeg har en del venninner som burde ha gjort det. Noen av de mennene til mine venninner overlater alt til kona i huset, de vasker ikke klær eller fikser noe som helst i huset.

Mannen min har siden vi ble sammen holdt ut at jeg både reiser i jobben og er på turer med venninner. Han hjelper til med å vaske klær, ta oppvasken, mekke på motoren på båten vår og ikke minst dele på å kjøre og hente barna. Han er like mye sammen med barna våre som meg, og med tanke på hvor mye jeg har reist i jobben så har nok han tatt mer ansvar enn meg til tider. Samtidig er han en ekte mann som passer på meg og kommer med blomster med gjevne mellomrom. Han topper kransekaka på slutten med å være utdannet tømrer, så han kan fikse alt. Han er bestevenn og litt helt. Ikke at han trenger å få vite alt dette, han kommer til å bli rent innbilsk om han leser dette...

Samtid er ikke min mann helt uvanlig når man sammenligner han med andre mannfolk på samme alder. Vi er født i 1982; det året verden fikk tangatruser, kvinnene inntok Manhattan og mye av likestillingsjobben var gjort unna. For mange på min alder forventer vi likestilling i hjemmet, mens våre mødre svimer av når de ser hva mennene våre bidrar med.

I mai 1955 ble artikkelen ”Good House Wife’s Guide” utgitt. Den skulle ligge noen føringer for hvordan kvinner burde behandle sine menn. Du kan lese utdrag fra artikkelen nedenfor. Det er sprøtt å tenke på at det ikke er lenge siden slik tanker eksisterte.
1 Du må alltid maten klar når han kommer hjem. Slik vet han at du tenker på han og bryr deg om hans helse.
2 Menn er sultne når de kommer hjem fra jobb. Å bli møtt av varm mat når de kommer hjem gjør at de føler seg velkommen.
3 Forbered deg selv. Ta deg 15 minutter til å hvile, slik at du er uthvilt når han kommer hjem. Fiks opp sminken, sett et bånd i håret slik at du ser frisk og fin ut. Han har nettopp vært med mange mennesker som ser trøtt ut på grunn av jobben.
4 Vær oppriktig interessert i han. Etter en tung dag med jobb, trenger han oppmuntring og en av dine plikter er å gi han det.
5 Vask og rydd huset en siste gang før han kommer hjem. Rydd unna skolebøker, leksesaker, papir, osv. Sørg for at bordet er rent.
6 I vintermånedene bør du fyre opp i peisen slik at han kan få varmen i seg. Mannen din trenger et fristed hvor det er ro og orden. Dette kommer til din nytte også, det er gir jo en god selvfølelse å ta hånd om sin mann.
7 Forbered barna før han kommer hjem. Vask hendene og ansiktene deres. Gre håret deres og ta på de rene klær.
8 Barn er små skatter og slik skal mannen din få oppleve dem. Forsikre deg om at de lager minst mulig lyd når han kommer hjem. Skru av vaskemaskin, tørketrommel og støvsuger. Forbered barna på at de må være stille.
9 Vis alltid glede over å se han igjen. Befri han fra jobben med et varmt smil, vis at du ønsker han skal være glad. Lytt til han.
10 Du har sannsynligvis mange ting du ønsker å fortelle han, men ikke ta det opp med en gang han kommer hjem. Hør på han først. Ikke glem at hans tanker er viktigere enn dine.
11 Du har ansvaret for at kvelden blir hyggelig. Ikke klag om han kommer sent, går ut på byen, eller gjør noe annet morsomt uten deg. Tenk på presset og anstrengelsene han gjennomgår hver dag.

Jeg er stolt av å ha en mann som ikke forventer dette, og sender en varm tanke til alle andre menn og min mann som er med i dén nye måten å ha ett familieliv på.

Klem fra Cecilie