14. mar, 2018

Gjør teknologien oss kalde og lite medmenneskelige?

Jeg vil heller si det motsatte. Min påstand er at det digitale samfunnet gjør oss til varmere, mer åpne mennesker med større nettverk. Det gir oss muligheten til å være varmere mennesker. Det gir oss muligheten til å føle oss normale.

Ta for eksempel en liten gutt med en sær interesse for fugletitting. I gamle dager ville han bli ansett som en særing. I dag vil han kunne sette seg på nettet, og treffe tusenvis av fugletittere over hele verden. Plutselig er ikke han en ensom ulv med sære interesser, men en gutt som brenner for noe unikt, og vil kunne treffe venner med akkurat den samme brennende interessen.

Jeg har alltid vært en person som er fascinert av andre mennesker, og menneskelige relasjoner. Bare se hvordan nettet åpner opp muligheten for menneskelige relasjoner på en helt ny måte, og jaggu så er det miljøvennlig i tillegg

Bare se på de hotteste nettstedene nå. Nabobil og Airbnb. Nettsted som får folk over hele Norge til å leie ut sin egen bil til helt fremmede mennesker. Nettsted som får folk til å leie ut ett rom i sin egen leilighet eller leie ut huset sitt til vilt fremmede mennesker. Dette skaper relasjoner på tvers av landegrensene, dette fordrer at vi stoler på vilt fremmede, at vi tror på medmenneske. Vi tror på, at de vi ikke kjenner vil behandle våre kjæreste eiendeler med respekt og forsiktighet.

I gamledager holdt man kanskje kontakt med sine nærmeste, mens vi i dag kan holde kontakt med alle vi har gått på skolen med, alle vi har drevet idrett med, og alle vi har kjent opp gjennom livet.

Kritikerne sier, at alle sitter og titter på alle andre gjennom en dataskjerm og deler sine fiktive liv. Var det noe bedre når man bare satt alene, følte seg sær med sine rare interesser og var ensom med den ene tv kanalen NRK? Var man ikke enda mer ensom og alene på den tiden? Du fikk ikke masse gratulasjoner på bursdagen din den gangen?

Personlig eller ikke? Jeg synes at det er utrolig koselig at over 200 kjentfolk har skrevet gratulerer med dagen på Facebook. Det er ikke alle jeg er sammen med daglig, men følelsen av å bli sett, følelsen av å bety noe mer enn ett mikroskopisk sandkorn i dette store universet, er større i dag enn tidligere. Det må jeg si at jeg liker.

Ha en fortreffelig uke der ute alle sammen