5. apr, 2017

Lykken for meg

Jeg vet på mange måter, at jeg ikke er som alle andre. Jeg er en båtkvinne, en båtentusiast og en som elsker å være på sjøen mer enn noe annet.

Jeg vet at den lukten som får fibrene i huden til å vibrere, hjertepumpen til å legge seg ned i dvalemodus og hjernen går i en egen tilstand er lukten av båt. En ullen, men særdeles god blanding av sjøluft, salt, olje og varm teak.

Det er mange som har sine fritidsinteresser. De trener på sats, de spiller golf og de går på langrenn. Forskjellen er at båt ikke er noe jeg har som en fritidsinteresse, det er hvem jeg er, inn til marg og bein. En båtperson har faktisk en helt egen klokke, og en egen kalender. Klokken er ikke ni på kvelden, den er tid for flaggheis. Det er ikke morgen og harde klokkeslett. Det er tid for morgenbad, for frokost og morgenradio. I løpet av året så har du oktober til april som er ventemåneder. Det er måneder man kan ha båtprosjekter som å fikse drev, lage madrasser og andre prosjekter vi ikke får tid til i de viktige månedene. I løpet av disse månedene kan vi båtfolk også drive med tidsfordrivet ved å trene på sats, gå på ski og andre aktiviteter. Alt for å få tiden til å gå i de ubetydelige månedene, der vi ikke er, der vi skal være.

Så kommer april. Det sitrer i kroppen, og endelig skal vi få starte med litt ekte båtpuss. Vi rubber, polerer, vokser og fikser på diamanten vår. Vi skraper og stoffer til armene blir stive, men er like blide. Tenk på hvordan båten skal ski gjennom vannet nå. Om det er seilbåt, snekke, skøyte eller motorbåt er ubetydelig. Alle er vi like gale. Vi går nede på marinaene med gliset om munnen, og skravler. Vi har alle sterke formeninger på hvem av kategoriene som gjør oss mest lykkelig, men vi er alle enige om at livet er best på sjøen. For at det er en sinn syk rivalisering mellom seilbåtfolk og motorbåtfolk vet vi alle.

Så kommer den store dagen, dagen da livet skal starte igjen. Det er julaften, nyttårsaften og bursdag på en gang. Båten skal sjøsettes, og spenningen når man skal starte motoren for første gang den sesongen er ubeskrivelig. Du hører motorene starte, og det er som om noen setter hjertestarter på ditt eget hjerte. Herregud for en lykke. Sesongen er startet, og månedene fra april til oktober flyr så alt for fort.

Lykken er total og komplett når man sitter på badeplattformen, sitter med tærne i vannet og ser utover havet. Lykken er når man freser i full fart på flatt vann, med vinden som rusker i håret. Lykken er når man stopper midt ute på havet, og kaster seg naken uti vannet. Lykken er komplett når man sitter på svaberget med ett kaldt glass hvitvin, grillmat og ser utover en rød horisont. Lykken er når barna sover trygt etter en lang dag med krabbefisking, og øy forsking. Lykken er komplett når solen glir ned i horisonten og kaffen hviler varm i hånden. Lykken er når jeg skal legge meg for å sove, og det klukker rundt meg, og jeg blir vugget i søvn.

Fra oktober til april så går jeg og venter på denne konstante lykken, mens nå er den her. Endelig er månedene her. Jeg går rundt som en evig livsnyter. Jeg er i mitt rette element. Vannmann, båtkvinne og en evig livsnyter.

Herregud så godt livet er å leve som båtmenneske