20. mar, 2017

Ett godt arbeidsmiljø på jobben?

Nå har vi nok en gang kåret de beste arbeidsplassene i Norge, der Steria og ett par andre arbeidsplasser ligger på topp. De har ligget på topp i flere år, og med akkurat samme sukseefaktor. De har ett strålende arbeidsmiljø! Under flere intervjuer sier de ansatte i Steria, at de har en holdning om at man blir bedre av å gjøre andre gode. For en fantastisk holdning!

Det snakkes ofte i firmaer om hvordan man skal tiltrekke seg og finne nye medarbeidere, men du hører ikke like ofte tilsvarende for å tiltrekke seg og beholde eksisterende medarbeidere – for det er vel slik at du vil beholde de aller fleste… i alle fall de beste? En av sukseefaktoren i de beste arbeidsmiljøer, er at man kan ha en utvikling og en karriere vei i ett og samme firma. Maslows behovshierki er en viktig del av dette. Vi har noen grunnleggende behov. Vi har behov for trygghet; noe lønn, tak over hodet og en fast jobb vil gi deg. Behovet for utvikling og selvrealisering derimot er ofte ikke-eksisterende i mange bedrifter. Det er da ikke så rart at mange er ute og søker etter nye jobber på Finn.no

Hvordan tiltrekker du deg altså eksisterende medarbeidere, noe som faktisk i forlengelsen også fører til at du tiltrekker nye på en enkel og tydelig måte? Den beste måten er å skape et godt arbeidsmiljø! For å kunne gjøre det på en god måte, så starter det som så mye annet med deg selv. Vi har alle et ansvar for å skape trivsel på jobben. Iblant er det bra å stoppe opp og tenke etter om vi selv tar ansvar. Er jeg den gode arbeidskameraten, som jeg vil at andre skal være? Hvor mye anstrenger jeg meg for å bidra til at mine kollegaer har det godt på jobben? Det er ofte de små tingene som betyr mest, som den daglige småpraten i kjøkkenkroken eller ved kopimaskinen.

En god selvfølelse gjør at mennesker har det bra, og når de har det bra så trives de ofte der de er. «En av de beste og enkleste måtene for en sjef å få sine medarbeidere til å prestere sitt ytterste, trives på sin arbeidsplass og ha det bra, er noe så enkelt som å gi ros. Det behøves ingen kronglete management kurs for det»

Mine 5 ultimate tips for å skape ett godt arbeidsmiljø, god stemning og trivsel på arbeidsplassen:

  1. Spør hvordan det går med dine kollegaer, dialog er viktig, ta deg tid til de rundt deg
  2. Gi ros til de rundt deg, OFTE!
  3. By på deg selv, fleip litt og vær med på å skape en høy takhøyde
  4. Ta avstand fra mobbing på arbeidsplassen
  5. Vær positiv, og smil, så smiler arbeidsplassen tilbake