14. apr, 2016

Hvordan kan du skape ett godt arbeidsmiljø?

Hei igjen

En sak som kaskje mange ikke tenker over, er hva det er som får deg til å trives på arbeidsplassen. Er det lønnen, er det lokalene dere jobber i? Er det de ansatte du jobber med? Er det hvordan det faktisk er å jobbe der du jobber?

Nå skal det sies at vi alle jobber på forskjellige måter. Jeg har jobbet på flere ulike arbeidsplasser, og om man tenker på det tekniske ved motivasjons og hygienefaktorer så er ikke det helt feil. Om jeg skulle bare tenke på dette fra ett personlig perspektiv, så er det ikke de stedene der jeg har sittet i de lekreste lokalene, eller med den høyeste lønnen jeg har trivdes best. Der jeg har trivdes aller best er på de arbeidsplassene det har vært rom for alle personligheter, der man som arbeidsgiver har klart å skape en vinnerkultur. Det er faktisk på de arbeidsplassene der hele arbeidskulturen er stimulerende og givende. Den får deg alene til å glede deg til å gå på jobb.

For nå er det faktisk slik, at om du regner på døgnet så er du mer på jobb i hverdagen, enn du er sammen med din egen familie eller dine venner. Du reiser kanskje på arbeid klokken syv, og er ikke hjemme før klokken fem. La oss si at du er en gjennomsnittsperson som står opp klokken seks, og legger deg klokken elleve. Du har fra mandag til fredag da ti timer hverdag med reise til og fra jobb, mens du har seks timer med familien din. I fritiden planlegger vi til minste detalj hva vi skal ha til middag, hvilke aktiviteter vi skal bedrive tiden med, når vi skal trene, hvilke programmer vi skal se på tv på kvelden. Alt dette med tanke på at disse seks timene skal utnyttes på best mulig måte. Vi vil kose oss. Vi er kosenasjonen. Men på arbeidsplassen er jeg overrasket over hvor mange jeg har truffet på opp gjennom de 18 årene jeg har vært ute i arbeidslivet som misstrives på jobben.

På en tidligere arbeidsplass fikk jeg rett og slett sjokk over hvor mange som åpenlyst klaget over arbeidsplassen. Vi satt på denne arbeidsplassen i ett åpent kontorlokale. I dette kontorlokalet var det ikke lov til å le eller prate med hverandre inne i lokalet (jeg tuller ikke). Noen av de ansatte fikk faktisk skriftlig advarsel nettopp fordi de lo så høyt at lederen mente at dette var forstyrrende for de andre ansatte. Der alene mener jeg at man kan forstå hvordan arbeidsmiljøet var. Jeg ble innlemmet i den eksklusive lunsjpakkegjengen. Dette var gutteklubben grei, som hadde jobbet på denne plassen i 10 år i snitt. Hver eneste dag satt disse guttene og klagde over lønnen sin, over at det ikke var bonuser lengre, over all kontrollen fra arbeidsgiver osv. Jeg spurte meg selv hvorfor de fremdeles arbeidet der, uten å forstå dette noe bedre. Hver eneste uke hadde vi avdelingsmøter, der toppleder pekte på hvike utfordringer vi sto ovenfor, hvilke dårlige tider vi var inne i og gjerne pekte ut noen negative tilfeller som hadde skjedd siste ukene.

Her kom jeg fra en salgsbedrift, også med åpent kontorlokale men med en helt annen kultur. Toppleder startet alltid uken med å fremheve ukens beste ansatte, og fremheve ukens toppresultater. Alle personligheter var fremhevet, og de ansatte gikk å ga hverandre klapp på skulderen ved hver eneste store prestasjon. Vi jobbet mot ett mål, og en tur til fjerne strøk. Jeg visste at om en kollega hadde fått inn ett salg på noen hundre tusen, så gikk jeg bort å ga denne kollegaen min en klem. Både fordi jeg var oppriktig glad på min kollega sine vegne, men også fordi vi var nærmere vårt felles mål. Vi hadde bygd en utrolig god arbeidskultur, og jeg gledet meg til å gå på jobb. Jeg hadde lyst til å prestere bedre enn jeg trodde jeg klarte, fordi jeg visste at dette ville bli tatt frem i lyset.

Dette er forskjellen på god og dårlig arbeidskultur, og godt og dårlig arbeidsmiljø. Dette er faktisk noe vi alle opplever i jobben. Og jeg spør da; Er det vanskelig å skape dette gode arbeidsmiljøet?

Fem tips for å øke trivselen på arbeidsplassen og på den måten skape et godt arbeidsmiljø:

  • Tydelig kommunikasjon
  • Skap delaktighet
  • Takhøyde internt i organisasjonen
  • Gi medarbeiderne innflytelse
  • Gi medarbeiderne oppmerksomhet – gi feedback

Arbeidsmiljøet, det fysiske såvel som det psykiske, er et viktigere spørsmål enn lønn og arbeidstid for mange, viser en Sifo-undersøkelse gjort på oppdrag av Göteborgs Posten. Nesten dobbelt så mange, 32 prosent av tusen spurte, prioriterer arbeidsmiljøet fremfor høyere lønn, 17 prosent, mer fleksibel arbeidstid, 18 prosent, skriver GP. 13 prosent vil ha kortere arbeidstid og 14 prosent lavere pensjonsalder.

''En av de beste og enkleste måtene for en sjef å få sine medarbeidere til å prestere sitt ytterste, trives på sin arbeidsplass og ha det bra, er noe så enkelt som å gi ros. Det behøves ingen kronglete managementkurs for det.''

Jeg håper dette ga dere alle noe å tenke på idag, og at dere får en fin dag på jobben:)

Stor jobbklem fra meg