8. mar, 2016

Jeg ønsker å ære denne kvinnedagen

Idag har jeg hjemmekontor, og vil ære kvinnedagen på den måten jeg mener er rett.. og det er med å jobbe.

Ja, selvfølgelig er det fint at mange av dere andre kvinner går i tog, men jeg tror fremdeles denne likestillingen hadde vært på ett annet nivå om flere kvinner hadde gått inn til sjefens kontor og bedt om mere lønn. Dere skulle alle krevet å få den stillingen som deres mannlige medarbeider fikk, dere skulle bedt om den plassen i styret. 

Jeg tenker på denne solfylte og vakre arbeidsdagen at jeg er heldig som har en jobb på lik linje med andre menn og kvinner. For 30 år siden var det ikke en selvfølge at en kvinne skulle sitte som salg og markedssjef for en beredskapsskole innen offshore og skip. For 30 år siden var dette helt unormalt. Bare for 12 år siden når jeg gikk ut med en bachelor innen varehandel og markedsføring skulle jeg søke jobb innen byggevarebransjen, og ble møtt av en helt motbydelig holdning om at "kjærringer vet ikke forskjell på en hammer og en spiker". For bare 15 år siden satt en av de ledende ansatte innen statoil og sa i media at "nå må vi slutte å rekrutere flere kvinner inn i oljebransjen, for kommer det flere kvinner nå så mister oljebransjen sin status".....

Selv den dag idag går jeg på seminarer for ledere, og treffer på flere menn enn kvinner. Jeg opplever til stadighet i min egen jobb å bli underminert for min kompetanse. Jeg sitter med en egen utdannelse innen strategi, og sjefen kaller inn en utestående mann fra ett konulentfirma for å få råd innen strategi. Dette betaler han flere tusen kroner for. Etter møtet med denne mannlige konsulenten kommer han ut med en "Eureka-opplevelse" og sier at vi bør skaffe oss en ny hjemmeside da vår egen eksistrende ikke fungerer, lage en reklamefiln, og ikke minst gjøre mer sosialt for de ansatte( det samme jeg har fortalt han i flere måneder).

Ja som kvinnelig leder vil man idag oppleve mannlige ledere som ser ned på deg, som underminerer deg, som mener at din mening har mindre verdi enn en annen manns mening. De gjør ikke dette bevisst, men gjør det alikevel.

På samme tid kan man si at etter mange undersøkelser viser det seg at menn i bedrifter har høyere lønn, og videre undersøkelser viser at dette er fordi menn ber om mer i lønn. Det gjør ikke vi kvinner. Vi ber ikke om høyere lønn, vi krever ikke den plassen i det styret, vi krever ikke å bli hørt. Vi går stille i gangene med albuene våre godt trekt inn til siden. Vi liker rett og slett ikke å lage bråk.

Vi kvinner er gode på det medmenneskelige, vi hører på de ansatte, vi har medmennesklighet og bryr oss om de ansatte. Vi ønsker at alle i gruppen skal føle seg hjemme, og at alle skal ha det bra. Vi er laget til ett mamma materiale. Dette er urmennesket vårt Og etter min mening er det dette materialet som skaper de beste mennene, og som skaper denne verden. Men det er også etter min mening at det er grunnen til at de beste lederne er kvinner. Vi trenger at mennene slipper oss frem for å skape bedrifter med trivsel.  Vi trenger at mennene tilbyr oss den stillingen i det styret. Jeg vil sitte i styret for pokker! Jeg vil ta ansvar! Jeg vil gå forand andre kvinner, ta dritten fra andre menn og ha den lederjobben! Jeg vil ha lederlønnen!

På lik linje som at vi kvinner er den som setter siste hånd på huset eller i en leilighet slik at det ikke bare er ett rom, men ett hjem. Vi er den som får ingrediensene til å bli en middag. Vi er den som dekker til bords og sørger for at alle rundt bordet føler seg velkommen og føler seg hjemme. På lik måte føler jeg at kvinner er de som bør sitte på toppen for å skape en god bedriftskultur. Jeg heier på alle dere andre kvinner der ute som tar denne stafettpinnen med meg. Med mine røde sokker skal vi jaggu meg dele toppen med mennene. Jeg gleder meg til å dele styrerommet med dere andre kvinner om 10 år. Jeg er en optimist, men også en realist:)

Håper dere alle menn der ute kjøper en liten blomsterkvast til deres ærede kvinne idag. Grunnen til at du selv er født, og kan reprodusere deg selv i disse dager. Jeg håper alle dere kvinner tar en skvett champagne idag. En stor skvett fordi dere KAN, fordi dere en grunnen til dagen sivilisasjon, fordi dere kan være mamma og karrierekvinne på en gang, fordi vi stort sett er best til å bake, best til å lage mat, best på å vaske huset, best til å trøste ungen når den har slått kneet sitt, best på å skape en trivselsbedrift, best som leder....Bare BEST.

Gratulerer med dagen